Polietilén fő jellemzők:

 • szilárdság: 20 – 24 MPa (folyási )
 • nagy szívósság ( hornyolt Charpy ): nem törik
 • jó csúszási tulajdonságok: csúszási együttható = 0.2 – 0.3 (száraz csúszás simított és köszörült acélon)
 • jól megmunkálható, időjárásálló
 • széles alkalmazási hőmérséklet tartomány: -80°C-tól +110°C-ig
 • keménység (Shore): D 60 – D 65
 • jó csillapítási képesség
 • nedvesség hatására nem duzzad, jó vegyszerállóság
 • fiziológiailag semleges, élelmiszerrel és gyógyszerrel érintkezhet
 • HD 1000 anyag : jó abráziós kopásállóság a PA, POM és PET anyagokkal összehasonlítva

Alap fokozat:

– HD 500 (kisebb kopásállóság, az élelmiszer és húsiparban széleskörüen alkalmazott)

– HD500R (újrahasznált anyagot is tartalmaz)
– TIVAR® HD1000 (nagyobb kopásállóság, az élelmiszeripar mellett az abráziós anyagcsúzdák ideális anyaga)

– TIVAR® ECO (korábban HD1000R néven) (újrahasznált anyagot is tartalmaz)

Különleges fokozat:

TIVAR® HOT (PE-UHMW + adalélok)

(világos fehér)

A TIVAR® HOT (Higher Operating Temperature – magasabb működési hőmérséklet) termékünket azért fejlesztettük ki, hogy megtartsuk a nagymolekulatömegű polietilénben (UHMW-PE) rejlő kiemelkedő tulajdonságokat még magasabb hőmérsékleti tartományban is. Ezáltal jelentősen megnő az alkatrészek élettartama mint pl. kisteljesítményű csapágy alkalmazások esetén, ahol a működési hőmérséklet elérheti akár a 125°C-ot is. A különleges adalékoknak köszönhetően még magasabb hőmérsékleten is csökkenthető az oxidáció mértéke, ezáltal lassítva a kopást és megnövelve az élettartamot. A TIVAR® HOT alapanyagai, hasonlóan a töltetlen UHMW-PE-hez lehetővé teszik az élelmiszeripari alkalmazhatóságot.

TIVAR® Burnguard (UHMW-PE +lánggátló adalék + egyéb adalélokok)

(Fekete – ezüst színű pöttyökkel)

A TIVAR® Burnguard egy olyan UHMW-PE, mely nem halogén láng gátló adalékot tartalmaz. Speciálisan azért fejlesztettük ki, hogy javítsuk az egyébként gyenge láng gátó tulajdonsággal bíró „szűz”, töltetlen UHMW-PE-t, melynek köszönhetően termékünk önkioltó és megfelel a 6mm vastag lemezekre vonatkozó UL 94 V-0 előírásnak. Az adaléknak köszönhetően termékünk UV fénnyel szembeni ellenállása is javul.

TIVAR® DrySlide (UHMW-PE + belső kenőanyag + egyéb adalékok)

(Fekete)

A UHMW-PE térhálós szerkezetébe beépült szilárd kenőanyag-részecskéknek köszönhetően a megnövekedett molekulatömegű TIVAR® DrySlide surlódási együtthatója alacsonyabb, kopásállósága (különösen abrazív közegben) pedig jobb mint a „szűz” TIVAR 1000 esetében. Az adalékoknak köszönhetően a TIVAR® DrySlide antisztatikus tulajdonsággal ill. jobb UV-ellenállással bír.

TIVAR® Tech (UHMW-PE + MoS2)

(Szürkés fekete)

Kiemelkedően nagyfokú polimerizációval készül, miközben molibdén-diszulfid adalékkal látjuk el. Ennek köszönhetően az eredő anyag kopásállósága és siklási viszonyai jelentősen javulnak a TIVAR 1000-hez képest.

TIVAR® DS (UHMW-PE + adalékok)

Szürke / sárga

A TIVAR® DS egy kiemelkedően nagy molekula tömegű, módostított UHMW-PE. Az alkalmazott technológiának köszönhetően ez a módosított UHMW-PE messzemenően jobb kopásállósági és siklási tulajdonságokkal bír, mint a TIVAR 1000.

TIVAR® Ceram P (UHMW-PE + üveg mikro golyócskák + egyéb adalékok)

(Sárga / zöld)

A TIVAR® Ceram P egy üveg-mikro golyócskákkal adalékolt, kopásállóságban javított UHMW-PE, melyet kifejezetten a nagysebességű, vízmentes papíripari alkalmazásokra fejlesztettünk ki, ahol a kopó felület műanyag kábelekkel találkozik a papírgyártásban alkalmazott kiemelkedően abrazív adalékanyaggal töltött közegben.

TIVAR® SuperPlus (UHMW-PE + részlegesen térhálós szerkezet + különleges adalékok)

(Szürke)

A TIVAR® SuperPlus egy kopásra optimalizált, kiemelkedően nagyfokú polimerizációval készülő,  részlegesen térhálós szerkezetű UHMW-PE, amit a legtöbb alkalmazási környezetben használnak napjainkban.

Polietilén fő alkalmazási területek:

siklócsapágyak; csúszóvezetékek; vágóasztalok (élelmiszer és bőripar); csúzda és tárolóbélések szemcsés anyagmozgatásnál; görgők; kisterhelésű fogaskerekek; szigetelők; árnyékolók az elektromos és nukleáris iparban, stb

Polietilén megmunkálási technológia:

 • Forgácsolás (esztergálás, marás, fúrás, fűrészelés): a hagyományos fém, bizonyos esetekben famegmunkáló szerszámok – szénacél, gyorsacél, keményfém, gyémánt – használhatók csak éles kivitelben. Hűtés javasolt, mellyel nagy forgácsolási sebességek alkalmazhatók pl. v= 100 – 500 m/min esztergálásra és marásra, v= 50 – 100 m/min fúrásra. – Hegesztés: megvalósítható. A részletes technológia elérhető a Teraglobus Kft-nél.
 • Ragasztás: nem javasolt.

További általános ipari műanyagok